Šta povezuje alkoholičara Košutića i Stanku Simonović?

Miomir Košutić, koji je u Pančevu, čak i pored afera koje će ući u anale srpske kriminalistike, poznatiji je po kafanskom bančenju i alkoholnim seansama, zbog kojih ga se i porodica stidi. Stanka Simonović je predsednica Višeg suda u Pančevu. Šta spaja ovo dvoje?

Kada se govori o nepravednim i nelegalnim privatizacijaca, najočigledniji primer je nekadašnje Društveno preduzeće „Tamiš Trgovina“. Kada je 20. januara 2001. godine potpisan ugovor o pripajanju DP „Tamiš Trgovina“ u DOO „Simpo“ Vranje, Pančevci ni slutili nisu da je time potpisano i njihovo gašenje. Ta „privatizacija“, ili bolje rečeno prevara, urađena je po starom zakonu. Radnici su maksimalno izmaniulisani, prevareni i opljačkani. Akter cele ove priče je alkoholičar Miomir Košutić.

Pančevci kažu da se Košutić odmah po ovom poslu mogao videti samo po kafanama, iz kojih su ga redovno iznosili do kola. Trošio je, kažu neviđene količine novca, kao da je dobio na loto.

Protiv Košutića, zbog sumnje da je samo u jednoj godini, zloupotrebom službenog položaja i nesavesnim poslovanjem, oštetio „Tamiš Trgovinu“ za 4.618.043 dinara, SUP Pančevo podneo je krivičnu prijavu okružnom javnom tužiocu. Pomenuta šteta, odnosno imovinska korist za druge firme i lica, kako se navodilo u policijskom saopštenju, nastala je u poslovnim aranžmanima koje je direktor Košutić sklapao sa PP „Menadžer“, SZR „Enter-Centar“, DOO „Građa-Promet“ iz Pančeva i firmom „Beograf“ iz Beograda.

Umesto u zatvoru, Košutić se obreo u „Elektrodistribuciji“ Pančevo, na mestu direktora. Uprkos ekstremnim gubicima, Košutić je potpisivao ogromne donacije, između ostalog i za Guču i razne proslave. Lako je bilo, samo je trebalo sačekati vreme ručka, da proradi do tada uneta doza i da u se žuri na ručak, naravno, o trošku firme. Tada je potpisivao sve što bi mu stavili pod ruku.

Ostaće Košutić, kao direktor ED Pančevo, upamćen i po tome da je odobrio da se trafo stanica, na mestu gde se susreću Strelište i Vojlovica, izgradi na sred asfaltnog puta koji je korišćen kao prečica od stare lokacije fabrike aviona do starog aerodroma. Cela Srbija se tada smejala Pančevu, zbog alkoholičara Košutića.

Ipak, najveći skandal Košutića kao direktora ED Pančevo, jeste zapošljavanje apsolutno nekompetentnog muža Stanke Simonović predsednice Višeg suda u Pančevu.

Da li je to „spontano“ zaposlenje jedina konekcija kriminalca Košutića i sudije Simonović, ili razloge ovog neprirodnog spoja treba tražiti u svim aferama i koruptivnim radnjama Košutića – za koje nikada nije odgovarao!